BIOTYNA /witamina H/ - niezbędny składnik dla zachowania prawidłowego wyglądu skóry. Jej niedobory w organizmie mogą spowodować stan zapalny skóry, wypadanie włosów, złe samopoczucie itd. Braki witaminy H można uzupełnić najlepiej przez odpowiednie odżywianie, w którym nie może zabraknąć: owoców, ziarna pszenicy, grochu i innych. Biotynę wykorzystuje się również w kosmetykach np.: w preparatach przeciwko łojotokowi, szczególnie włosów, aczkolwiek również w innych kosmetykach pielęgnacyjnych.
Bioaktywne substancje - substancje biologicznie czynne ułatwiające penetrację skóry, mogą być pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego np. placenta (zwierzęce), selen (mineralne) wyciągi z melisy lub aloesu (roślinne).
C
Centella asiatica - popularnie zwana zielem tygrysa ma niewielkie zielone listki i rośnie przy brzegach stawów i jezior głównie w Malezji i Pakistanie. Wchodzi w skład wielu preparatów pielęgnacyjnych. Stymuluje odnowę komórkową, poprawia krążenie podskórne, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co jest w kosmetykach szczególnie cenne, bowiem pękające naczynka to duży problem wielu kobiet.
CELLULIT - choroba XX wieku, zmora w szczególności kobiet, które stanowią 70% cierpiących na tę dolegliwość, polega ona na nieprawidłowym odkładaniu się tkanki tłuszczowej i powstawania grudek tworzących tzw. skórkę pomarańczową. Tworzy się ona głównie na udach, pośladkach i biodrach. Jest na pewno nieestetyczna ale również niebezpieczna, nieleczony cellulit może spowodować zapalenie żył bądź zaburzenia krążenia. przyczyn cellulitu jest wiele m.in. gospodarka hormonalna, stresy, złe odżywianie, brak ruchu... Obecnie jest sporo kosmetyków zapobiegających tej dolegliwości, stany zaawansowane powinno się leczyć w gabinecie kosmetycznym bądź nawet u lekarza.
Chitozan - jest polisacharydem (wielocukier) otrzymywanym głównie ze skorupek stawonogów. Ma silne właściwości nawilżające, dlatego chętnie używany jest do kosmetyków pielęgnacyjnych. Preparaty z chitozanem tworzą na skórze delikatny film ochronny zabezpieczający przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych a także skutecznie zatrzymuje wodę w skórze. Chitozan stanowi składnik kosmetyków selektywnych i drogich, są one przeznaczone do cery suchej i odwodnionej i bardzo poprawiają jej stan.
Chmiel - dwupienna bylina z rodziny konopiowatych, rośnie w Europie, na Syberii i w Ameryce Północnej. Surowcem zielarskim są szyszki chmielu zawierające składniki bakteriostatyczne i ściągające. Chmiel bogaty w roślinne hormony o właściwościach odżywczych i regenerujących wykorzystywany jest, jako składnik kosmetyków m.in. w preparatach anti - ageing i kąpielowych. Wyciągi z szyszek chmielu działają bowiem kojąco i przeciwzapalnie, łagodzą podrażnienia, napinają skórę i działają na nią odżywczo. Są bardzo ważne w kosmetykach i lekach do włosów, stosowane przy łupieżu, łojotoku i wypadaniu włosów.
Chlorofil - zielony barwnik występujący w roślinach i glonach.
Znamy dwa rodzaje chlorofilu, jeden o zabarwieniu niebiesko - zielonkawym, drugi żółto - zielonym, oba znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce, w produkcji perfum i farmaceutyków, stanowią bowiem nieszkodliwe barwniki. Używane są do emulsji, wosków, mydeł itd. Chlorofil dzięki właściwościom antyseptycznym i ściągającym, stosowany jest również w kremach przeznaczonych do cery tłustej. Właściwości chlorofilu wykorzystuje się również do produkcji dezodorantów.
Cytokiny mleczne - komórkowe przekaźniki informacji, zapewniają odnowę i wzmocnienie skóry , powodują wygładzenie zmarszczek poprzez stymulację naprawy naskórka , wzrost syntezy kolagenu i elastyny oraz wzmożoną produkcję kwasu hialuronowego.
D
DEPILACJA - usuwanie włosów z powierzchni skóry bez naruszania cebulek włosowych. Są dwa rodzaje depilacji: mechaniczny czyli golenie żyletką lub maszynką elektryczną oraz chemiczny polegający na usuwaniu włosów przy pomocy specjalnych preparatów występujących w formie kremów, pianki, żelu. Preparaty te należy stosować wyłącznie na nogach, ramionach czy pod pachami, nie wolno stosować ich na twarz, gdzie skóra jest szczególnie wrażliwa.
E
EPILACJA - Usuwanie włosów wraz z cebulką, które daje dużo trwalsze rezultaty. Epilacji dokonuje się woskiem kosmetycznym na zimno lub na gorąco. Stosuje się też metodę elektrolizy i diatermokoagulacji. Ostatnim hitem jest laserowe usuwanie owłosienia, trwałe, skuteczne i drogie.
Estry woskowe - związek chemiczny kwasów tłuszczowych z alkoholami tłuszczowymi. Są to wysokiej klasy tłuszcze wykorzystywane w nowoczesnych kosmetykach. Stanowią znakomitą bazę i nie jełczeją. Dobrze tolerowane przez skórę, mają właściwości natłuszczające i ochronne. Nie powodują zamykania się gruczołów łojowych, nadają się więc dla każdego rodzaju skóry, także tłustej.
Euceryna - ważny składnik kosmetyczny otrzymywany z połączenia lanoliny z wazeliną lub olejem parafinowym. Znakomity emulgator. Ma silne właściwości higroskopijne. Chłonie duże ilości wody i dzięki temu zatrzymuje wilgoć w naskórku, który staje się miękki i bardzo elastyczny. W przemyśle kosmetycznym znajduje zastosowanie w produkcji kremów, mleczek, maseczek, oliwek kosmetycznych i innych preparatów upiększających.
Eye-liner - kosmetyk z odpowiednim, cienkim pędzelkiem służącym do wykonywania kresek na powiekach może występować w formie tuszu do rzęs, flamastra lub w buteleczkach. Produkowany zazwyczaj w bogatej gamie kolorystycznej.
F
Fiołek wonny - popularna roślina parkowo - leśna o przyjemnie pachnących kwiatkach. Otrzymuje się z nich olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest iron. Olejek używany jest do perfumowania kremów, lotionów, szminek, pudrów i innych kosmetyków. Ze względu na to, że zapachy fiołkowe są trudno dostępne i drogie często zastępowane są sztucznymi olejkami zapachowymi.
Fitohormony - inaczej hormony pochodzenia roślinnego. W wielu krajach od dawna , u nas także, zabronione jest stosowanie hormonów zwierzęcych, które mają wiele działań ubocznych a obecnie w związku z chorobą szalonych krów stanowią szczególne zagrożenie. Natomiast fitohormony, które mają podobne właściwości nie powodują żadnych reakcji ubocznych i są bezpieczne. Mają one wpływ na skórę ogólnie regenerujący, zwiększają zdolność komórek do wiązania się z cząsteczkami wody, pobudzają przemianę materii, przyśpieszają gojenie się zmian ropnych.
Stosowanie ich w kosmetykach jest bardzo korzystne.
FACE LIFTING - zabieg operacyjny z zakresu chirurgii plastycznej, polegający na wycięciu zbędnych fałdów skóry, co pozwala na likwidację zmarszczek, wygładzenie bruzd, poprawienie napięcia skóry. Twarz staje się młodsza i z pewnością bardziej estetyczna. Taki zabieg daje efekt na kilka lat /5-8/ w zależności od indywidualnych cech skóry, wieku pacjentki itp. zabieg można powtórzyć, jest on jednak kosztowny i musi być wykonany przez dobrego chirurga plastyka.
G
Glikozydy - związki zawierające cząsteczki cukrów działają zmiękczająco, dezynfekująco, nawilżająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco. Rośliny bogate w glikozydy to: kwiat lipy, rumianek, fiołek trójbarwny, prawoślaz.
GOMMAGE - delikatny enzymatyczny piling, wykonywany najczęściej przy pomocy enzymu pochodzenia roślinnego np. z owoców papai. Stosuje się go przy cerze delikatnej, wrażliwej.
H
HENNA (lawsonia) - przede wszystkim kojarzy nam się z barwieniem brwi, rzęs a także i włosów, jak najbardziej słusznie ale przy okazji może warto wiedzieć, że henna zwana inaczej lawsonią to krzew o wysokości 2-6 m, rosnący w Azji, Afryce, Australii. W liściach tego krzewu występuje substancja zwana lawsonem i ona właśnie posiada właściwości barwienia skóry i włosów. Barwnik otrzymujemy przez ekstrakcję sproszkowanych liści. Henna należy do grupy najstarszych środków kosmetycznych i jak wiadomo używana jest po dzień dzisiejszy.
J
JOJOBA - olejek pozyskiwany z zarodków wiecznie zielonej pustynnej rośliny simmonesia chinensis lub simonesia californica, rosnącej w Chinach, Kalifornii i Meksyku a także uprawianej w krajach tropikalnych. Działa on bardzo dobrze na skórę, jest bogaty w witaminę F, łatwo się wchłania. Stosuje się go w kremach i balsamach do pielęgnacji ciała a także w odżywkach i szamponach do włosów.
K
KAMUFLAŻ - specjalna forma makijażu, polegająca na maskowaniu i tuszowaniu defektów skóry, takich jak: przebarwienia, bielactwo, sińce pod oczami, blizny, rozszerzone naczynka, znamiona itp. Do kamuflażu stosuje się preparaty specjalistyczne, których aktualnie na polskim rynku nie brakuje.
Kolagen - jest to białko skóry właściwej budujące włókna podporowe skóry. Łączy się z mukopolisacharydami odpowiedzialnymi za ich prawidłowe nawodnienie. Stanowi doskonały składnik przy produkcji kosmetyków do cery suchej i starzejącej się. Ma silne działanie uelastyczniające i zmiękczające naskórek. Jest istotnym czynnikiem odmładzającym.
KOREKTOR - może być w sztyfcie lub w kremie, służy do maskowania pewnych niedoskonałości skóry twarzy, których nie można zatuszować podkładem np. ciemne obwódki pod oczami, ślady po trądziku, rozszerzone naczynka krwionośne, blizny, bielactwo itp. Korektor powinien być o ton jaśniejszy od podkładu, który stosujemy. Wybór korektorów jest bardzo duży a ceny zróżnicowane, każda kobieta może sobie dobrać ten kosmetyk wedle potrzeb i możliwości.
KORNEOCYTY - komórki naskórka, które po dojściu do warstwy rogowej uległy keratynizacji i uległy zmartwieniu. Wraz z cementem międzykomórkowym stanowią główną barierę zapobiegającą wnikaniu obcych substancji w głąb skóry.
KONSERWANT - związek chemiczny lub mieszanka związków wykazująca działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Dodawany do kosmetyków w celu zahamowania rozwoju mikroorganizmów w gotowych wyrobach. Działanie konserwantów powinno być skuteczne a równocześnie na tyle łagodne, by nie powodować uczuleń i podrażnień.
Krwawnik - ziele zawierające azulan, garbniki, witaminę C i olejki eteryczne. Oczyszcza tłustą cerę, ściąga pory skóry i łagodzi podrażnienia. Przyczynia się także do łatwiejszego gojenia uszkodzonego naskórka.
Krzemionka - proszek uzyskany z okrzemek ( prawie czysty kwas krzemowy ). Zażywany do wewnątrz jest istotnym składnikiem budulcowym włosów, zębów, kości i tkanek. Zewnętrznie używany do maseczek odżywczych.
KSERODERMA - wyjątkowa suchość skóry podobna do występującej w chorobie zwanej "rybią łuską". Skóra zawiera mniej niż zwykle gruczołów łojowych i stąd brak naturalnego natłuszczenia w dostatecznej ilości. Ta dolegliwość wymaga porady dermatologa, który zaleci odpowiednie preparaty farmaceutyczno-kosmetyczne.
KUKUI - drzewo z rodziny wilczomlekowatych rosnące na Hawajach. Z jego nasion tłoczy się olej, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe / przede wszystkim linolowy /, jest łatwo wchłaniany przez skórę, zwiększa jej odporność i łagodzi podrażnienia. Znajduje zastosowanie w kosmetykach pielęgnacyjnych dla niemowląt oraz dla skóry wrażliwej, alergicznej a także w odżywkach do włosów.
KWAS MLEKOWY - zalicza się do grupy kwasów owocowych, występuje w wielu roślinach i kiszonej żywności. W niewielkich ilościach znajduje się w ludzkim organizmie biorąc udział w przemianach metabolicznych. Jest szeroko stosowany w kosmetyce, jako czynnik zakwaszający oraz w postaci soli sodowej, jako środek nawilżający. Kwas mlekowy działa eksfoljacyjnie / złuszczająco/ , co przyspiesza odnowę naskórka, wygładza skórę i poprawia jej koloryt.
L
LAMPA WOODA - jest to specjalna lampa dająca możliwość dokładnego obejrzenia skóry. Składa się z czterech żarówek, których działanie polega na przepuszczeniu promieni nadfioletowych przez szklany filtr zawierający tlenek potasu i niklu. Diagnozę można postawić na podstawie zjawiska fluorescencji. Różne miejsca na skórze charakteryzują się innym odbiciem np. skóra normalna daje odbicie niebiesko-fioletowe, sucha blado-fioletowy, dobrze nawilżona ciemno-fioletowy. Badania tego typu są stosowane w dermatologii i kosmetyce.
LAWENDA - najważniejszym związkiem czynnym zawartym w kwiatach lawendy jest olejek o mocnym działaniu bakteriobójczym i odkażającym. Wykorzystywany on jest w aromaterapii, przy produkcji perfum, wód toaletowych, perfumowaniu różnych kosmetyków (np. płynów kąpielowych, mydeł itp.). Wyciąg i napar z kwiatu lawendy jest bardzo przydatny w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej.
Lecytyna - nieodzowny składnik wielu tkanek naszego organizmu, w szczególności tkanki nerwowej, występuje też w warstwie rogowej skóry , często jest używana w połączeniu z innymi substancjami jako emulgator .W kosmetyce wykorzystuje się lecytynę przede wszystkim w preparatach nawilżających.
Len - roślina zawierająca wiele biologicznie czynnych substancji takich jak: witamina F, witaminy A i E oraz mikroelementy. W połączeniu z innymi składnikami utrzymują one odpowiedni poziom wilgoci, odżywiają, chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Znakomity składnik maseczek, jak również innych pielęgnacyjnych kosmetyków.
Liposection - inaczej mówiąc odsysanie tkanki tłuszczowej, polegające na zrobieniu niewielkich nacięć w fałdach skórnych i wprowadzeniu rurki, za pomocą której nadmiar tłuszczu zostaje wyssany . Zabieg nie jest prosty i wymaga ręki dobrego chirurga plastyka oraz cierpliwości pacjentki, która musi się zastosować do wielu rygorystycznych wskazówek lekarza przed i po zabiegu.
LIPOSOMY - mikroskopijne cząsteczki zbudowane z tłuszczów roślinnych zwanych lipidami, zawierających lecytynę i fosfolipidy. Wnikają głęboko w skórę i przenikają do wnętrza komórek, przenoszą wodę i cenne substancje odżywcze jak: kolagen, enzymy, witaminy. Kosmetyczne właściwości liposomów są bardzo cenne, regulują bowiem równowagę wodnotłuszczową naskórka, pozwalają na wprowadzenie do przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej także innych cennych składników, co sprzyja regeneracji skóry.
LIPIDY - są to substancje tłuszczowe, niezbędne jako składnik kosmetyków ponieważ regulują równowagę wodno-tłuszczową skóry. Lipidy są konieczne do prawidłowego nawilżania skóry bowiem umożliwiają zatrzymanie wody, chronią przed jej niekontrolowaną utratą. Przeciwdziałają również szkodliwym wpływom środowiska.
Lotion - termin stosowany do określenia ciekłych kosmetyków o różnej konsystencji, od rzadkich płynów ( np.lotiony do włosów) do emulsji o konsystencji śmietanki (lotiony koloryzujące ).
Ł
Łupiny orzecha włoskiego - zawierają cenne składniki przydatne w kosmetyce m .in. olejki eteryczne, brązowy barwnik glikozydowy i dużo witaminy C. Wysuszone łupiny orzecha wykorzystywane są do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych przeznaczonych głównie dla cery trądzikowej, skłonnej do wyprysków i zaczerwienień. W peelingach wykorzystuje się je nie tylko jako środek ścierający ale również ściągający i przeciwbakteryjny. Właściwości barwiące orzecha wykorzystuje się do farbowania włosów zwłaszcza siwych jak również do kremów brązujących.
M
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - GINKGO BILOBA to ogromne drzewo dorastające do 40 metrów a żyjące do 100 lat. Według religii szintoistycznej soki tego drzewa dają siłę i nieśmiertelność. Chińczycy od dawna stosują je przy wielu chorobach.
W latach osiemdziesiątych zaczęto stosować ekstrakty z liści miłorzębu w leczeniu chorób krążeniowych, stwierdzono bowiem, że zmniejszają one napięcia naczyń krwionośnych, pobudzają krążenie, poprawiają ukrwienie. Te właściwości zainteresowały również laboratoria kosmetyczne, okazało się, że Ginkgo Biloba pomaga zwalczyć cellulit, pojędrnia i uelastycznia skórę, łagodzi cienie i " worki " pod oczami, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, neutralizuje wolne rodniki, hamuje procesy starzenia skóry. W kosmetologii ekstrakty miłorzębu japońskiego zdobyły sobie poczesne miejsce.
Miód - bardzo przydatny w kosmetyce, bowiem jest bogaty w cukier, kwasy tłuszczowe i sole mineralne, działa wygładzająco i odżywczo, łagodzi podrażnienia, hamuje rogowacenie skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków i przebarwień. Znakomity do pielęgnacji ust. Aktualnie pojawiło się sporo kosmetyków zawierających miód i mleko. Cera przy ich stosowaniu staje się zdrowa i gładka.
Mukopolisacharydy - substancja żelowa, składnik tkanki łącznej, który zespala ze sobą komórki skóry i reguluje zawartość wody w organizmie. Dzięki niemu skóra jest nawilżona i jędrna.
MYO-LIFT - zabieg wykorzystujący prąd o bardzo słabym natężeniu i bardzo niskich częstotliwościach / od 0.02 do 0.15 miliampera /, do przywrócenia sprężystości i elastyczności skórze. Po 10-15 zabiegach, z których każdy trwa ok. godziny, płytkie zmarszczki zostają "wyprasowane" a głębokie spłycone. Jest to metoda nieinwazyjna i skuteczna, oczywiście na pewien czas, zabieg można jednak bezpiecznie powtarzać, aby
O
Odczyn pH - wartość liczbowa wskazująca na odczyn skóry czyli na kwasowość lub zasadowość. Prawidłowy odczyn skóry gwarantujący jej odporność powinien być kwaśny, optymalna jego wartość to 5,5 pH.
OLEJ Z AVOCADO - bogaty w witaminy A, E, K, i PP oraz chlorofil i nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej i zniszczonej, bowiem znakomicie nawilża i natłuszcza. Wykazuje dużą biozgodność z substancjami tłuszczowymi zawartymi w skórze, dzięki czemu tak dobrze natłuszcza. Skład oleju jest zbliżony do składników lipidowych znajdujących się w skórze, co wpływa na dużą tolerancję. Olej avocado stanowi też naturalny filtr słoneczny.
Olej Babassu - to olej z egzotycznej palmy Atalia, dziko rosnącej lub hodowanej w Afryce i w Brazylii. Zawiera ok. 70% tłuszczów i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenylowy i poli-nitoleinowy. Dzięki swym właściwościom odżywczym stosowany jest w kosmetyce i przemyśle spożywczym zamiast oleju kokosowego. Zmiękcza skórę, czyni ją delikatną i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Olej migdałowy - zawiera kwasy tłuszczowe oraz związki sterolowe, będące roślinnymi hormonami. Ma właściwości łagodząco-kojące. Chroni skórę przed podrażnieniem. Lipidy oleju są dobrze przyswajane przez naskórek i uzupełniają powstające z wiekiem niedobory lipidów w naturalnym płaszczu ochronnym skóry. Olej z migdałów używany jest do skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień. Stanowi składnik kremów, mydeł, mleczek kosmetycznych, balsamów do ciała a także preparatów do pielęgnacji paznokci.
Olej z pestek winogron - bardzo cenny surowiec kosmetyczny, bogaty w kwasy tłuszczowe i fosfolipidy o strukturze zbliżonej do lipozomów. Dzięki obecności witaminy E olej winogronowy wykazuje działanie przeciwrodnikowe, hamując proces starzenia skóry, działa przeciwzapalnie i kojąco, stosowany jest w różnych kosmetykach pielęgnacyjnych głównie przeznaczonych dla skóry dojrzałej.
Oxylastil - bioregulator otrzymywany w drodze biosyntezy , zapewnia właściwe dotlenienie tkanek , przeciwdziała gromadzeniu się zanieczyszczeń metabolicznych powstających w trakcie procesów biochemicznych w naskórku. Sprzyja odświeżeniu skóry i rozjaśnieniu karnacji , szeroko wykorzystywany w kosmetyce .
P
Parafina ciekła - mieszanina stałych węglowodorów uzyskiwanych podczas przerobu ropy naftowej. Występuje w postaci bezbarwnej, przezroczystej cieczy bez zapachu i smaku.
PLACENTA - naturalny wyciąg z tkanek łożyska zwierzęcego( a także świeżych łożysk ludzkich), bogaty w liczne substancje odżywcze, w witaminy A, C,E a także B2 i B12 , kwas foliowy, biotynę, enzymy, oligoelementy. Placenta poprawia metabolizm skóry i zwiększa ukrwienie tkanek. Wszystko to sprawia, że jest bardzo przydatna w kosmetyce, jako składnik preparatów przeznaczonych dla skóry dojrzałej.
PROMIENIE UV - Rozróżniamy trzy rodzaje promieni nadfioletowych A,B,C. UVA są najdłuższe to też kiedyś uważano je za nieszkodliwe, ostatnie badania wykazały jednak coś wręcz przeciwnego, wywołują one duże zmiany w skórze, ale to dzięki UVA skóra nabiera brązowego koloru. UVB są bardziej aktywne i niebezpieczne uszkadzają warstwę podstawową epidermy, wywołują zaczerwienienia, podrażnienie, pęcherze. Najbardziej aktywne są promienie UVC. W naszej szerokości geograficznej występują głównie w wysokich partiach gór. Ich zbyt intensywne działanie na skórę prowadzi do zniszczenia komórek i może wywołać ciężkie podrażnienie słoneczne. W małych dawkach działają stymulująco na skórną przemianę materii. Należy więc zabezpieczać się przed wszystkimi rodzajami promieni UV używając kosmetyków z odpowiednimi filtrami.
Prosak - niewielka podnadskórkowa cysta utworzona w następstwie nadmiernego rogowacenia wydzieliny gruczołów łojowych. Są to małe, odgraniczone wykwity najczęściej wielkości główki od szpilki, barwy białożółtej lub białej. Występują najczęściej na powiekach, policzkach, skroniach. Pojawiają się w każdym wieku. Można je usuwać w gabinetach kosmetycznych lub u dermatologa przez nakłuwanie, bądź przez łyżeczkowanie i elektrolizę.
Proteiny - to inaczej białka, podstawowy budulec wszystkich organizmów żywych. Wartość kosmetyczna białek zależy od pochodzenia i budowy, najczęściej stosowane w kosmetyce są kolagen i elastyna posiadające właściwości nawilżające i pojędrniające. Specjalne ekstrakty proteinowe otrzymywane z tkanek zwierzęcych - wykorzystuje się do pielęgnacji skóry dojrzałej i starzejącej się (przy pomocy iniekcji koleganowych można znakomicie wygładzić zmarszczki). Składniki te poprawiają metabolizm komórek skóry i zwiększają wykorzystanie przez nie tlenu.
Przeciwutleniacze - inaczej antyoxydanty, środki, które hamują utlenianie tłuszczów nienasyconych. Utleniają się znacznie łatwiej niż glicerydy kwasów tłuszczowych, zapobiegając lub opóźniając ich rozkład. W technologii kremów i maści zastosowanie znalazły naturalne przeciwutleniacze - tokoferole oraz połączenia syntetyczne np. estry kwasu askorbowego.
R
Rozmaryn - roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana w wielu krajach, jako przyprawowa i roślina ozdobna. Surowcem zielarskim jest ziele rozmarynu a głównym składnikiem czynnym olejek eteryczny. Wykorzystywany jest on przede wszystkim w aromaterapii. Ma działanie antyseptyczne i ściągające, przyśpiesza odnowę komórek skóry. Jego wyciągi dodawane są do kosmetyków o właściwościach pojędrniających i zapobiegających tworzeniu się zmarszczek. Wyciąg olejowy z ziela jest też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów i skóry głowy (stosuje się go m.in. przy łupieżu).
S
Saponiny - występują, jako azotowe związki organiczne o charakterze glikozydów, z wodą tworzą roztwory koloidalne, które pienią się i zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, ułatwiają wchłanianie i wydzielanie trudno rozpuszczalnych związków (np. mydlinica, kasztanowiec). W kosmetyce służą do produkcji szamponów, występują też w maseczkach ziołowych ułatwiając wprowadzenie do skóry innych związków chemicznych znajdujących się w ziołach.
Selen - składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za elastyczność skóry (wraz z wit. E), opóźnia proces starzenia się. Zwiększa też siły witalne poprzez odpowiednie dotlenienie mięśnia sercowego.
Serum - jest to stężona forma preparatu kosmetycznego, szczególnie bogata w związki czynne. Przyśpiesza odnowę komórkową, działa silnie regenerująco i odżywczo. W krótkim czasie przynosi pożądane efekty.
SKWALEN - naturalny składnik łoju występujący także w niektórych olejach roślinnych i rybich. Poprawia oddychanie skóry, chroni ją przed utratą wody, przyspiesza przenikanie substancji pielęgnacyjnych przez rogową warstwę naskórka. Stosuje się go w niektórych kremach nawilżających, zmiękczających skórę.
Sok cytrynowy - jest jednym z najstarszych kosmetyków, wykorzystywanym od wieków w celach pielęgnacyjnych. Występuje, jako składnik warunkujący aktywność przeciwrodnikową i stymulujący syntezę kolagenu. Zawarte w soku cytrynowym substancje poprawiają ukrwienie skóry, rozjaśniają i wygładzają ją, chronią też przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczeń środowiska a także przed promieniami UV, przyśpieszają odbudowę naskórka i hamują powstawanie zmarszczek. Bardzo aktywnie działają w przypadku przebarwień, szczególnie wskazane przy pielęgnacji dłoni.
Sól morska - pobierana jest z wody morskiej, zawiera dużo substancji mineralnych i mikroelementów jak: żelazo, jod, brom . W kosmetyce naturalnej ostatnio bardzo modna i polecana do kąpieli i moczenia stóp. Poprawia krążenie.
Silikony - związki krzemu, które tworzą na powierzchni skóry cienki film ochronny broniący ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i zabezpieczają przed utratą wilgoci, krzem poprawia sprężystość gruczołów skóry i reguluje pracę gruczołów łojowych.
SUBSTANCJE AKTYWNE - są to zarówno substancje pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego. Do naturalnych należą ekstrakty roślinne np. aloes, melisa, miłorząb japoński, wyciągi z tkanek zwierzęcych jak kolagen oraz niektóre witaminy. Substancje syntetyczne to np. allantoina czy D-panthenol.
Ś
Śluzy roślinne - są to wielocząsteczkowe połączenia, w których znajdują się wielocukry. Związki śluzowe zawierają: witaminę C, lecytynę, substancje dezynfekujące, powlekające, natłuszczające, zmiękczające i przeciwzapalne.
W kosmetyce związki te używane są do kremów dla cer wrażliwych, do toników, maseczek i płynów do pielęgnacji ciała a także do płukania włosów przesuszających się. Rośliny zawierające związki śluzowe to m.in. prawoślaz, nasiona lnu, kozieradka, kwiat lipy, żywokost, aloes, pigwa i agawa.
W
Wazelina - zawiesista żółta lub biała masa pozostająca po destylacji ropy naftowej. Nie ma właściwości pielęgnacyjnych, służy głównie do wyrobu kremów do rąk.
WITAMINA A - najczęściej używana i mająca duże znaczenie w kosmetyce pielęgnacyjnej, bardzo ważna dla wyglądu skóry. Jej niedobory powodują wysuszenie skóry, rogowacenie naskórka, łamliwość włosów i paznokci i wiele innych problemów. Witamina A zapobiega procesowi starzenia, poprawia ogólną kondycję i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rozwoju naskórka. Wygładza i zmiękcza skórę, zwiększa jej elastyczność, poprawia koloryt, zapobiega utracie wody. W sumie czyni skórę młodszą i ładniejszą.
V
Vapozon - niezbędny w gabinecie kosmetycznym aparat wytwarzający parę wodną, którego zadaniem jest przygotowanie skóry do zabiegu oczyszczania poprzez zmiękczanie naskórka bądź jego nawilżenie. Niektóre aparaty (tzw. paraozonatorami) wytwarzają parę wodną wzbogaconą ozonem, który ma działanie dezynfekujące.
Ż
ŻEŃ - SZEŃ - powszechnie zwany "korzeniem życia" od wieków jest rośliną leczniczą w medycynie chińskiej, przypisuje mu się mnóstwo właściwości niemal cudownych, przede wszystkim przywracanie młodości i sprawności seksualnej. Prawdą jest, że preparaty z żeń-szenia mają wszechstronny wpływ na organizm ludzki i stosowane są dziś na całym świecie. W kosmetyce żeń-szeń stosowany jest w preparatach anti-ageing, stymulują one odnowę naskórka, przywracają skórze zakłóconą równowagę fizjologiczną, tonizują. Przetworów żen-szenia używa się również do produkcji środków zapobiegających łysieniu.
ŻEL - są dwa rodzaje żeli, pierwszy z nich to po prostu zgęszczony tonik, ze względu na konsystencję wygodniejszy w użyciu. Kosmetyk ten wolny od składników tłuszczowych, szczególnie wskazany jest dla cer tłustych. Drugi rodzaj żelu to typowy środek myjący, używany do silnych zabrudzeń, które trudno usunąć przy pomocy wody.